Γαστρονομία

Οδηγός | Γαστρονομία

Όπως και σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη γη των Δελφών θα απολαύσετε τις ιδιαιτερότητες της τοπικής ρουμελιώτικης κουζίνας μας ή ακόμα και πιο κλασικές ή διεθνείς γεύσεις. Στον τόπο μας θα βρείτε μία πληθώρα μικρών ή μεγάλων εστιατορίων που θα καλύψουν ανάγκες εστίασης από 1 επισκέπτη έως μεγάλα γκρουπ επισκεπτών. Οι ελιές, το ελαιόλαδο και τα φρέσκα τοπικά προϊόντα αποτελούν τα βασικά συστατικά των πιάτων και των συνταγών που θα δοκιμάσετε κοντά μας. Οι λάτρεις της κρεοφαγίας θα βρεθούν στον παράδεισό τους ενώ οι φίλοι της χορτοφαγικής διατροφής θα εκπλαγούν από τις γεύσεις και τις επιλογές που η τοπική μας γαστρονομία ετοιμάζει γι’ αυτούς καθημερινά. Αλλά όπως λέει και μία ελληνική παροιμία «τα λόγια είναι φτώχια». Η πράξη θα σας ανταμείψει.

Ο Ελαιώνας της Άμφισσας

Οδηγός | Γαστρονομία

Αναπόσπαστο κομμάτι του Δελφικού Τοπίου, ο φημισμένος «Ελαιώνας της Άμφισσας» θεωρείται ο αρχαιότερος και είναι ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας. Απ’ τις πλαγιές των Δελφών έως την Κίρρα και απ’ το Δροσοχώρι έως την Ερατεινή, 1.200.000 ελιές δημιουργούν μία μεγάλη «λαδοπράσινη θάλασσα» ξακουστή για την ελιά Αμφίσσης που παράγει και που είναι η μεγαλύτερη σε όγκο και περιεχόμενο ελιά της Ελλάδας. Ο υπεραιωνόβιος και χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός ελαιώνας της Άμφισσας προστατεύεται από ειδικές διατάξεις και η καλλιέργειά του γίνεται με μέσα που δεν αλλοιώνουν την παραδοσιακή του φυσιογνωμία. Αιωνόβια και νεότερα λιόδεντρα δίνουν, με τις μορφές που έχουν πάρει στο χρόνο, έναν ζωντανό καμβά που η ίδια η φύση έχει χαρίσει στον άνθρωπο για να τον χαρεί. Επιβάλλεται να τον γνωρίσετε από κοντά.

Η Ελιά Αμφίσσης

Οδηγός | Γαστρονομία

Θεωρείται ως η «Βασίλισσα των ελιών» και παράγεται στον υπέροχο ελαιώνα της Άμφισσας. Μεγάλη, στρογγυλή, με πράσινο ή μενεξεδένιο χρώμα και πλούσια χορταστική σάρκα που κυριεύει τις αισθήσεις και τρώγεται με μεγάλη απόλαυση. Ολόκληρη ή χαραγμένη, σε μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες, συντηρημένες σε κάδους ή μπουκάλια, με αλάτι ή και ξύδι, μόνες, ως πολτός, ως συνοδευτικό ή σε φαγητά, σε ζύμες ή σε πίτες, οι ελιές Αμφίσσης προσφέρουν στη γαστρονομία μία από τις δυνατότερες στιγμές της. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αξίζει να αναζητήσετε και το γλυκό κουταλιού ή τη μαρμελάδα από την ελιά που σε κρέμες, ζύμες, γιαούρτια και παγωτά κρέμας απογειώνει κάθε ιδέα γλυκιάς αναζήτησης ή επιδορπίου.

Ρουμελιώτικη Γαστρονομία

Οδηγός | Γαστρονομία

Η γη των Δελφών ανήκει στη ξακουστή Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα), η γαστρονομική παράδοση της οποίας χάνεται στα βάθη των αιώνων μαζί με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Εδώ δένουν αρμονικά όλα τα τοπικά μας προϊόντα σε μία κουζίνα που φημίζεται για την υψηλή διατροφική της αξία, τη γνησιότητα και την ευφάνταστη χρήση τους σε μία σειρά παραδοσιακών και σύγχρονων συνταγών. Η μάνα γη μας προμηθεύει καθημερινά με τα εκλεκτότερά της και αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό σε ένα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Κοντοσούβλι με αρνί ή προβατίνα, «κελέμια», άγρια χόρτα, φέτα, μακαρονόπιτες, ψάρια, τηγανίτες, αμυγδαλόπαστα και ντόπιο κρασί είναι λέξεις κλειδιά. Η σούβλα, η κατσαρόλα και ο φούρνος είναι τα βασικά μέσα μαγειρέματος της ρουμελιώτικης κουζίνας. Κι αν σε κάποια σας περιήγηση νοιώσετε το μυρωδάτο κάλεσμά τους, μην αντισταθείτε.

Οι συνταγές μας

Οδηγός | Γαστρονομία

Είναι τόσο πολλές που θα χρειαστείτε ατέλειωτο χρόνο για να τις δοκιμάσετε όλες. Κάθε μία κρύβει τα δικά της μυστικά που βρίσκονται είτε στα υλικά παρασκευής τους, είτε στον τρόπο παρασκευής τους, είτε στη θετική ενέργεια με την οποία ετοιμάζονται. Εμείς σας δίνουμε ενδεικτικά κάποιες που αντιπροσωπεύουν τη γαστρονομική μας παράδοση και γιατί όχι να τις δοκιμάσετε και στο δικό σας σπίτι.

Τα τοπικά μας προϊόντα

Οδηγός | Γαστρονομία

Ο ευλογημένη φύση μας απλόχερα δίνει τα δώρα της. Το κρέας αποτελεί μία από τις βασικότερες γαστρονομικές απολαύσεις μας με κορυφαία φυσικά τον βασιλιά της κρεοφαγίας, το κοντοσούβλι. Αρνί, πρόβατο, χοιρινό, κατσίκι, ζυγούρι, μοσχάρι, κοτόπουλο, κυνήγι, όλα αποτελούν βασικό κομμάτι της κουζίνας μας. Μαζί τους και τα άγρια χόρτα, οι βολβοί, τα μανιτάρια, οι ανθοί & τα ζαρζαβατικά να αποτελούν την κορυφή της χορτοφαγικής μας απόλαυσης. Το γιαούρτι και τα τυροκομικά μας θα απογειώσουν με την αυθεντικότητά τους κάθε ουρανίσκο. Το μέλι βρίσκει εδώ την πατρίδα του. Τα ψάρια & τα φρέσκα θαλασσινά, τα όσπρια, το ντόπιο κρασί και φυσικά οι ελιές και το ασύγκριτης γεύσης παρθένο ελαιόλαδό μας θα ολοκληρώσουν κάθε γαστρονομική απαίτηση σε συνδυασμούς που αξίζει να τους δοκιμάσετε.

Οδηγός εστίασης

Οδηγός | Γαστρονομία

Στην προσπάθειά μας να σας βοηθήσουμε για να επιλέξετε ευκολότερα το πού θα φάτε κάποιο γεύμα και δείπνο, σας παραθέτουμε τον κατάλογο των σημείων εστίασης του τόπου μας. Έναν κατάλογο που είναι γεωγραφικά φτιαγμένος για να έχετε την καλύτερη δυνατή εικόνα.