Ορεινός Τουρισμός

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Λίγοι τόποι στη Ελλάδα είναι ευλογημένοι με τόσα πολλά και όμορφα βουνά. Ο Παρνασσός, η Γκιώνα, τα Βαρδούσια και η Οίτη αποτελούν το μαγευτικό σύμπλεγμα των ορεινών όγκων της γης των Δελφών. Οι λάτρεις της ορεινής ψυχαγωγίας και των εξορμήσεων δεν θα μπορούσαν να χαρούν καλύτερα τέτοιους τόπους απαράμιλλης ομορφιάς. Χιονοδρομικό κέντρο, παραδοσιακά χωριά, σπόρ του βουνού, τοπική παραδοσιακή φιλοξενία και γαστρονομία, δυναμική περιήγηση σε άσφαλτο ή 4Χ4, διάχυτη ιστορική πραγματικότητα, πλούσια φύση, είναι μερικές από τις πτυχές των εμπειριών με τις οποίες ο ορεινός τουρισμός των Δελφών θα σας ανταμοίψει.

Κάθε εποχή του χρόνου το ορεινό μας τοπίο προσφέρει και διαφορετική απόλαυση. Ανακάλυψη, περιπέτεια, δράση, ρομαντισμός είναι οι πρωταγωνιστές. Σας τους παραδίδουμε.

Παρνασσός

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Έχει ύψος 2.457μ. Ένα απ’ τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Κουβαλά στις κορφές και τις πλαγιές του θρύλους, μύθους & ιστορίες που μέχρι σήμερα δίνουν τροφή σε ένα από τα ιστορικότερα βουνά της χώρας. Μέσα στους αιώνες έχει συνδέσει άμεσα την ύπαρξή του με το αρχαίο Μαντείο των Δελφών. Έναν τόπο παγκόσμιας κληρονομιάς που βασιλεύει στις νότιες πλαγιές του στα 550μ. και αποτελεί μεγάλο τουριστικό πόλο. Φιλοξενεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού που είναι το μεγαλύτερο της Ελλάδας.

Η πλούσια βιοποικιλότητά του ευθύνεται για την ίδρυση του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού το 1938 καλύπτοντας έκταση 3.513 εκταρίων. Λόγω του γεωφυσικού του υπήρξε επίκεντρο της ελληνικής Επανάστασης του 1821 ενώ γραφικές πόλεις και χωριά «κατοικούν» εδώ.

Όπως και η μοναδική paeonia parnassica.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B9%CE%B1_%CE%B7_%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE

Γκιώνα

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Έχει ύψος 2.510μ. Στέκει αγέρωχη στο τέλος της ραχοκοκαλιάς της οροσειράς της Πίνδου, είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας από τον Όλυμπο και νοτιότερα και ένα από τα ομορφότερα ελληνικά βουνά. Βουνό αλπικό, με ρεματιές, βαθιές χαράδρες, και μεγάλες ορθοπλαγιές με μεγαλύτερη αυτή της Συκιάς που φτάνει τα 1.100μ. Κουβαλά άγρια, δυνατή ομορφιά και μαζί της άγρια χλωρίδα και πανίδα που βρίσκει εδώ καταφύγιο.

Ιδανικός τόπος για ορειβασία ενώ διαθέτει και ορειβατικό καταφύγιο. Η Γκιώνα υπήρξε άλλο ένα ελληνικό βουνό που έδωσε καταφύγιο σε μεγάλες ιστορικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Σπήλαια, χαράδρες και βράχοι αποτέλεσαν κρυψώνες αντίστασης τόσο στην Επανάσταση του 1821 όσο και αργότερα κατά τον Β’ Π.Π. όταν και η σπηλιά της Στρώμης αποτέλεσε το μυστικό στρατηγείο για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Βαρδούσια

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Έχουν ύψος 2.495μ. Είναι σύμπλεγμα βουνών που αποτελείται από τρία γεωγραφικά μέρη. Πρόκειται για ένα αλπικό βουνό που η ομορφιά του συγκλονίζει το βλέμμα. Πλούσια βλάστηση, δάση, πηγαία νερά και ορεινά βοσκοτόπια που σφύζουν από ζωή τα καλοκαίρια. Τα βουνά χωρίζουν οι ποταμοί Μόρνος & Εύηνος με πολλούς παραποτάμους τους να δημιουργούν εντυπωσιακά σκηνικά.

Τόπος υπέροχος και για ορειβασία ενώ διαθέτει και ιδιαίτερα όμορφα αναρριχητικά πεδία. Διαθέτει επίσης δύο ορειβατικά καταφύγια. Το πρώτο στη θέση Πιτιμάλικο (1.750μ) που ανήκει στην Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης και το διαχειρίζεται ο Ε.Ο.Σ Άμφισσας και το δεύτερο στη θέση Μετερίζια (1950μ) που ανήκει στον ΠΟΑ (Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών).

Εδώ είναι το νοτιότερο ευρωπαϊκό σημείο ζωής του εντυπωσιακού αγριόγιδου rupicapra rupicapra balcanica.

Οίτη

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Έχει ύψος 2.152μ. Ένα από τα ιδιαίτερα βουνά της Στερεάς Ελλάδας που κουβαλά στη γη της αιώνες ιστορίας, πολιτισμών και μύθων. Με ιδιαίτερα εντυπωσιακή χλωριδοπανίδα αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Φωκίδα και τη Φθιώτιδα. Φιλοξενεί για αιώνες ένα μυθολογικό μνημείο σταθμό, την «Πυρά του Ηρακλέους», τόπο όπου ο Ηρακλής κάηκε σε μεγάλη φωτιά για να απαλλαγεί από τον θανατηφόρο χιτώνα της Δηιάνειρας.

Το βουνό ήταν πεδίο μεγάλων πολιτισμικών εξελίξεων από την εποχή των Δωριέων ενώ πολλές σύγχρονες ιστορικές δράσεις σημάδεψαν κάθε σπιθαμή του. Λιβάδεια, οροπέδια, καταβόθρες και καταρράκτες συνθέτουν το μαγευτικό σκηνικό της βουνού. Από το 1966 φιλοξενεί τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης για την προστασία της μεγάλης βιοποικιλότητάς της.

Η Φύση μας

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Η γη των Δελφών είναι ένας ευλογημένος από τη φύση τόπος που έχει τη χαρά να καλύπτεται από πράσινο περίπου στο 70% της έκτασής του. Μία περιήγηση στα υπέροχα δάση μας θα σας κάνει να αισθανθείτε το πόσο όμορφα το οξυγόνο δυναμώνει το μυαλό και τις αισθήσεις. Ελατοδάση, εθνικοί δρυμοί, κεδροδάση, αλπικά τοπία, άγρια πανίδα, σπάνια χλωρίδα, απόκρημνες και γλυκές βουνοκορφές, φαράγγια, καταρράκτες, πηγές, σπήλαια, οροπέδια, πεδιάδες, ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας, ζωντανοί χείμαρροι, καταβόθρες, 100χλμ ακτογραμμής, πλούσιοι βυθοί, απόμερα μεγάλα ακρωτήρια και μικρές γαλήνιες παραλίες, ορεινές λίμνες, μνημεία της φύσης, τεράστιες βραχοπλαγιές και μία ευωδιά αρωμάτων της φύσης διάχυτη σε όλη τη γη μας μπορούν να σας κάνουν να χαρακτηρίσετε τη γη των Δελφών ως έναν από τους ομορφότερους προορισμούς της Ελλάδας κάθε εποχή του χρόνου.

Τα Μνημεία της φύσης

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Ο αιωνόβιος πλάτανος του Μαυρολιθαρίου

Ένα δέντρο που στο διάβα των χρόνων χάρισε τη σκιά και τη θέα του ιστορικά και άλλα γεγονότα για να χαρακτηριστεί και να ανακηρυχθεί το 2012 ως «Μνημείο της φύσης, της ιστορίας και της εθνικής αντίστασης». Ένα ζωντανό μνημείο αναφοράς που πρωταγωνιστεί στα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη για τη δράση των αγωνιστών του 1821 ενώ στο δέντρο αυτό έδωσαν τα χέρια συμφιλίωσης και συμφωνίας ανατίναξης του Γοργοποτάμου οι Βελουχιώτης και Ζέρβας στην αντίσταση του ΄40 κατά των γερμανών.

Η αιωνόβια «Πουρνάρα» της Καστριώτισσας.

Με ζωή μερικές εκατοντάδες χρόνια, ένα μικρό πουρνάρι έφθασε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα δέντρα-θάμνοι της Ελλάδας. Η ξεχωριστή αυτή ιστορία της Πουρνάρας οδήγησε το Ίδρυμα Γουλανδρή για τη Φύση να την ανακηρύξει το 2012 σε «Μνημείο της φύσης». Η αιωνόβια Πουρνάρα δεσπόζει πια στο παλιό προαύλιο χώρο του παλιού μοναστηριού της Κοίμησης της Θεοτόκου (σημερινή πλατεία) που χρονολογείται από τον 16ο αι. και περιβαλλόταν από κάστρο. Εξ’ ου και η ονομασία της Καστριώτισσας.

Το Φαράγγι της Ρεκκάς

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Ίσως ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας, στη Γκιώνα. Ένας ιδιαίτερος γεωλογικός σχηματισμός σε ένα άγριο και συνάμα συναρπαστικό τοπίο που σε καλεί με τον δικό του τόπο να μπεις στην καρδιά ενός από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας. Χαρακτηρισμένο ως «καταφύγιο άγριας ζωής», το φαράγγι της Ρεκκάς σε προκαλεί να το διασχίσεις, να το απολαύσεις και οι αισθήσεις σου να το κρατήσουν για πάντα στη μνήμη. Πάντα με τη δέουσα προσοχή και πάντα με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντάς το, στο τέλος της διαδρομής (περί τις 4-8 ώρες ανάλογα την αφετηρία και τον τερματισμό – η Βίνιανη ή τα οροπέδια και οι κορφές της Γκιώνας), η ομορφιά της ανυπέρβλητης φύσης της δελφικής γη είναι ήδη μέσα σου. Για πάντα.

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Γεωγραφικό Μήκος: 23o 31 27 / Γεωγραφικό Πλάτος: 38o 33 39

Ιδρύθηκε το 1938. Ήταν ο δεύτερος ελληνικός Εθνικός Δρυμός, μετά του Ολύμπου. Καλύπτει έκταση 3.695 εκταρίων. Η ποιότητα και η σπουδαιότητα της περιοχής οφείλονται στην οικολογική και αισθητική αξία των φυσικών της στοιχείων, κυρίως στη βιοποικιλότητά της. Από οικολογική σκοπιά, διατηρείται μία μεγάλη ποικιλία τύπων βλάστησης με εξαιρετική δομή. Υπάρχουν αλπικά λιβάδια σε μεγάλα υψόμετρα, γυμνοί βράχοι και ένα εντυπωσιακό δάσος κεφαλληνιακής ελάτης. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την ενδιαφέρουσα γεωμορφολογία της, καθιστούν την περιοχή ιδιαίτερα πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Ο πυρήνας του συμπίπτει με Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) σύμφωνα με την Οδηγία 79/409 για τα πουλιά. Η περιοχή είναι πολύ σημαντική για αρπακτικά πτηνά, δρυοκολάπτες και άλλα πουλιά. http://www.parnassosnp.gr/

Η «Paeonia Parnassica»

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Η Παιώνια η παρνασσική (Paeonia parnassica) είναι ένα πανέμορφο ενδημικό είδος που ανήκει στην οικογένεια και στο γένος Παιώνια. Ανακαλύφθηκε το 1985 και το συναντάμε μόνο στην Ελλάδα και ειδικότερα στον Παρνασσό. Έχει μελανοπόρφυρα σκουρόχρωμα άνθη στο χρώμα του κόκκινου κρασιού, και ανθίζει τον Μάιο με τα άνθη να διαρκούν 2-3 εβδομάδες. Ο βιότοπος του είναι λάκες και επικλινή εδάφη μέσα σε δάσος κεφαλληνιακής ελάτης. Ίσως η ομορφιά της και τα λεπιδόπτερα να ευθύνονται που σήμερα θεωρείται απειλούμενο είδος. Εάν την συναντήσετε ποτέ σε κάποιο δάσος, απολαύστε την μαζί με το μεγαλείο της ομορφιάς της φύσης χωρίς να την πληγώσετε. Ο σεβασμός ή η ασέβεια προς τη φύση επιστρέφουν πάντα στους εκφραστές τους.

Το Κορύκειο Άντρο

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Σπήλαιο με ευρήματα νεολιθικής εποχής, γεμάτο μύθους και θρύλους στις πλαγιές του δυτικού Παρνασσού κοντά στους Δελφούς. Χώρος με ιδιαίτερη φυσική αρχιτεκτονική που εντυπωσιάζει με την αμφιθεατρική του διάσταση. Αγγεία της Μυκηναϊκής περιόδου μαρτυρούν τη σποραδική χρήση του σπηλαίου κατά την περίοδο αυτή. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το άφθονο υλικό από την αρχαϊκή, την κλασσική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Χαρακτηριστικό εύρημα αποτελούν οι αστράγαλοι ζώων που σώζονται σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό. Οι αστράγαλοι ερμηνεύονται από ορισμένους μελετητές ως παιδικό παιχνίδι και από άλλους ως αντικείμενα λατρείας ή μαντείας. Η δεύτερη εκδοχή συνάδει με τη χρήση του σπηλαίου ως μαντείου. Υπήρξε και τόπος επαναστατικής δράσης το ‘21. Ένα υπέροχο μονοπάτι οδηγεί από την περιοχή «Παλιοπαναγιά», κοντά στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού, στο ιδιαίτερο αυτό φυσικό και ιστορικό σπήλαιο.

Τα ρουμελιώτικα μπαλκόνια

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Όταν η φύση σε έχει προικίσει με 4 υπέροχα βουνά και ένα τοπίο που το ανθρώπινο μάτι αλλάζει παραστάσεις σε κάθε πτυχή μιας διαδρομής, είναι αδύνατον ν’ αντισταθείς στα φυσικά μπαλκόνια που η δελφική γη έχει ετοιμάσει με θέα στη ρουμελιώτικη γεωφυσική σκηνή. Εδώ, στην καρδιά της Ελλάδας, το ανθρώπινο μάτι μπορεί πολύ εύκολα να αισθανθεί ότι βρίσκεται σε έναν ονειρεμένο τόπο που ίσως ακόμη και η κινηματογραφική εικόνα να δυσκολευόταν να καταγράψει. Όσοι τυχεροί περνάτε από τα πανέμορφα αυτά μπαλκόνια της δελφικής φύσης, σταματήστε με ασφάλεια και αφήστε το βλέμμα και την ακοή σας να καταγράψει στιγμές που κάνουν την ψυχή πλούσια και κρατούν για μία ζωή.

Το Κεδροδάσος της Βουνιχώρας

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Λίγο έξω από το χωριό Βουνιχώρα, στους πρόποδες της Γκιώνας, δεκατέσσερα χιλιόμετρα από το Γαλαξίδι βρίσκεται το πανέμορφο Κεδροδάσος της Βουνιχώρας. Είναι ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό μνημείο που είναι εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες από το χωριό. Στο ιδιαίτερο αυτό δάσος των Κέδρων στη Γκιώνα, θα δείτε δέντρα με κορμούς μεγάλους, ογκώδεις και με ακανόνιστη κόμη κλαδιών που συναρπάζει. Τα φύλλα των κέδρων είναι βελονοειδή ενώ το ίδιο το δέντρο δεν χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί. Το αρωματικό ξύλο των δέντρων αυτών δίνει άλλη μια ξεχωριστή ιδιότητα στο μοναδικό αυτό αξιοθέατο, το Δάσος των Κέδρων της Βουνιχώρας. Σε μικρή απόσταση από το Κεδροδάσος, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το σπήλαιο Βιτρίνα αλλά και τα γειτονικά χωριά Πεντεόρια και Αγία Ευθυμία.

Η Χερσόνησος του Μακρονικόλα

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Στη γειτονιά της Δεσφίνας, μπορείτε να γνωρίσετε μία από τις πιο άγριες αλλά και τις πιο συναρπαστικές γωνιές της γης των Δελφών. Η μεγάλη χερσόνησος του Μακρονικόλα (από το ομώνυμο μοναστήρι στο τελικό ακρωτήρι) αποτελεί το φυσικό σύνορο της δελφικής γης στα ανατολικά και η πρόσβαση στο σύνολό της γίνεται ως ένα σημείο με κανονικό όχημα, μετά απαραίτητα με 4Χ4 και καταλήγει σε καθαρά πεζοπορική διαδρομή. Τα συναισθήματα και οι εικόνες του μαγευτικού τοπίου της χερσονήσου κορυφώνονται στο βραχώδες εντυπωσιακό ακρωτήρι με το παλιό μοναστήρι του Μακρονικόλα, χτισμένο από τον Ιερομόναχο Γαβριήλ στα 1886, το οποίο είναι προσβάσιμο και από τη θάλασσα (καιρού επιτρέποντος) με τη μικρή προβλήτα που διαθέτει.

Σπορ του βουνού

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Με 4 καταπληκτικά βουνά, τα σπορ του βουνού έχουν την τιμητική τους. Κάθε βουνό προσφέρει ξεχωριστές συγκινήσεις, διαφορετικές εμπειρίες και ιδιαίτερες απολαύσεις. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας για οργανωμένη απόλαυση χιονιού.

Η ορειβασία και η αναρρίχηση εδώ είναι από μόνες τους δυνατές εμπειρίες. Όπως και η πεζοπορία σε μικρότερα ή μεγαλύτερα συναρπαστικά μονοπάτια. Το parapente εδώ απογειώνει όλες τις αισθήσεις ενώ το mountainbike σας μεταφέρει εκεί που λίγοι έχουν χαρεί. Το ίδιο θα συμβεί και με το καγιάκ στη γη των Καλλιεών. Από ένα απλό περπάτημα μέχρι μία διαδρομή Nordic σε οροπέδια και δάση, η χαρά της άσκησης και της επαφής με τη φύση απλά συναρπάζει.

Α Κι αν αγαπάτε τα 4Χ4, τα βουνά μας θα φιλοξενήσουν τις συγκλονιστικότερες διαδρομές σας

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Το μεγαλύτερο κέντρο χιονοδρομίας στην Ελλάδα βρίσκεται στη γη των Δελφών. Με 19 πίστες (50μ - 4χλμ για όλα τα επίπεδα), 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και 3 μίνι πίστες αρχαρίων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων, οι φίλοι των σπορ του χιονιού θα ενθουσιαστούν.

Για τους λάτρεις της περιπέτειας υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή αδρεναλίνη. Το ΧΚΠ διακρίνεται για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και την εν γένει λειτουργία του.

Λειτουργούν δύο καφετερίες-chalet & εστιατόριο, σχολές εκμάθησης σκι και snowboard, καταστήματα ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού, υπηρεσία φύλαξης με παιδική χαρά για τους μικρούς επισκέπτες και στη θέση «Κελάρια 1750» κατάστημα συντήρησης για σκι & snowboard. Το ΧΚΠ εξασφαλίζει σε όλους τους χιονοδρόμους και επισκέπτες ιατρική κάλυψη.

http://www.parnassos-ski.gr/

Ορειβασία

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Τέσσερα καταπληκτικά βουνά σας προσφέρονται για μοναδικές ορειβατικές εμπειρίες. Κατά γενική ομολογία, τα βουνά της δελφικής γης προσφέρουν από τις δυνατότερες συγκινήσεις στον ελληνικό χώρο. Για την πραγματικά δυνατή απόλαυση των βουνών μας, ιδανικά με μια καλή παρέα, απαιτείται πάντα ένας σωστός εξοπλισμός, προσοχή, ασφάλεια και φυσικά καλή γνώση τόσο των διαδρομών που πρόκειται να γίνουν όσο και του καιρού που επικρατεί σε κάθε εποχή και κατά συνθήκη. Εμείς δεν έχουμε παρά να σας προτείνουμε τις ωραιότερες ορειβατικές διαδρομές των βουνών μας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον δραστήριο ΕΟΣ Άμφισσας που είναι πάντα στους κορυφαίους ορειβατικούς συλλόγους της Ελλάδας εδώ και χρόνια.

Γκιώνα

 • Καλοσκοπή – Κάρκανος – Λαζόρεμα – Βαθειά Λάκκα - Πυραμίδα
 • Συκιά – Λαζόρεμα – Βαθειά Λάκκα - Πυραμίδα
 • Καλοσκοπή – Κρύα βρύση – Κριθαρόλακα – Πλατυβούνα - Καταφύγιο
 • Βίνιανη – Φαράγγι Ρεκκάς – Μύλος – Καταφύγιο - Πυραμίδα

Παρνασσός

 • Διεθνές μονοπάτι Ε4 (Αγόριανη – Καλάνια – Κρόκι – Δελφοί) [κίτρινο-μαύρο]
 • Τιθορέα (Βελίτσα) - Λιάκουρα - Γεροντόβραχος - Καταφύγιο Δέφνερ – Αρκουδόρεμα - Καλύβια λιβαδιού - Κορύκειο Άντρο - Παλιοπαναγιά - Κρόκι – Δελφοί [κόκκινο-άσπρο]
 • Άνω Πολύδροσος - Κελάρια 1750 - καταφύγιο Δέφνερ - Σταυρός - Αράχοβα [κίτρινο-άσπρο]
 • Εθνικό μονοπάτι Ε22 (Πολύδροσος - Άνω Πολύδροσος - Κελάρια 1750 - 1950 - Γεροντόβραχος - Τσάρκος - Χάνι Ζεμενού) [κόκκινο]

Βαρδούσια

 • Αθανάσιος Διάκος – Προφήτης Ηλίας - Πιτιμάλικο (Καταφύγιο ΕΟΟΣ) – Καταφύγιο Πεζοπορικού
 • Αθανάσιος Διάκος – Καταφύγιο ΕΟΟΣ – Μέγας Κάμπος – Ασανσέρ – Μουσουνίτσα / Αθ. Διάκος

Αναρρίχηση

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Τα μαγευτικά βουνά μας προσφέρουν στους λάτρεις της αναρρίχησης συγκλονιστικούς βράχους και απολαυστικές διαδρομές για κάθε επίπεδο. Τα δύο μεγάλα αναρριχητικά πεδία της Γκιώνας (Πόρτες) και των Βαρδουσίων (Κόρακας, Γιδοβούνι, Σκόρδα, Πυραμίδα κ.α.) και οι περισσότερες από 100 διαδρομές τους, σας δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσετε την άγρια ομορφιά των τόπων των Δελφών και να χαρείτε παράλληλα με ασφάλεια, οργανωμένα ή μη, το αγαπημένο σας σπορ. Ο Ορειβατικός Σύλλογος της Άμφισσας είναι πάντα εδώ για να βοηθήσει τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προθέσεις σας.

http://www.climbdelphi.gr/

Πεζοπορία

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Με ένα δίκτυο σύγχρονων & αρχαίων μονοπατιών, η γη των Δελφών σας περιμένει να γεμίσετε τις πεζοπορικές μπαταρίες που κρατάνε την απόλαυση της φύσης στη μνήμη για πάντα. Επιλέξτε τη διαδρομή που σας ταιριάζει περισσότερο ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση ή το γεωφυσικό που προτιμάτε. Τα όμορφα δασικά συμπλέγματα των βουνών μας συναντούν σπήλαια, ορόσημα πολιτισμού και παραδοσιακούς οικισμούς που με τη σειρά τους κουβαλούν ιστορία & θρύλους και που στο τέλος θα σας αποκαλύψουν τους λόγους για τους οποίους η δελφική γη επιλέγεται κάθε χρόνο από τους λάτρεις της φύσης και της ιστορίας για ένα ταξείδι-απόδραση μοναδικό στο χρόνο.

Φορέστε τα μποτάκια σας, πάρτε τα μπατόν και το καπέλο σας, νερό, σνακ & αντιανεμικό στο σακίδιο και βιώστε τη μαγεία της πεζοπορίας στην καρδιά της Ελλάδας.

Μονοπάτια - Πεζοπορικές διαδρομές

 • Αρχαίο μονοπάτι Δελφών – Κίρρας ßà
 • Δελφοί – Κρόκι – Δρυμός Παρνασσού – Κορύκειο Άντρο ßà
 • Μονοπάτι Ε4, Δελφοί – Καλάνια – Επτάλοφος – Καλοσκοπή – Αθ. Διάκος (Πολυήμερο) ßà
 • Δελφοί – Πλειστός Ποταμός – Κορυφή Κόχραν / Δεσφίνα ßà
 • Δελφοί – Πλειστός – Χρισσό – Δελφοί ßà
 • Δελφοί – Κρόκι (παρατηρητήριο)
 • Πολύδροσος – Επτάλοφος ßà
 • Πολύδροσος – Κελλάρια ßà
 • Αθανάσιος Διάκος – Μουσουνίτσα ßà
 • Καλοσκοπή – Μνήματα - Πλατυβούνα
 • Βίνιανη – Φαράγγι Ρεκκάς - Καταφύγιο ßà
 • Άμφισσα – Χάρμαινα – Σωτήρω – Κάστρο της Οριάς - Άμφισσα ßà
 • Λιμάνι Γαλαξειδιού – Μύλος – Κεντρί – Λιμάνι ßà
 • Ιτέα – Αγ. Ανάργυροι
 • Αγ. Γεώργιος – Πεδίο «Πόρτες» – Προφήτης Ηλίας
 • Βάργιανη – Γραβιά ßà
 • Βουνιχώρα – Κεδροδάσος

Parapente

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Είναι μαγευτικό το σλάλομ στον αέρα πάνω από την ομορφιά των τοπίων της δελφικής γης. Οι εικόνες και η αδρεναλίνη σμίγουν στο κέντρο των αισθήσεων που προκαλεί η επαφή με το αλεξίπτωτο της πλαγιάς και τα αέρινα ρεύματα. Είτε από τη χαραγμένη πίστα απογειώσεων της Αγίας Ευθυμίας είτε από τις γλυκές πλαγιές των Δελφών και του Σταυρού, η απογείωση στο Δελφικό Τοπίο μπορεί να προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. Μη διστάσετε να απευθυνθείτε στην Αερολέσχη Φωκίδας & Στερεάς Ελλάδας με τις ανάγκες και τις σκέψεις σας για μία απογειωτική εμπειρία στην καρδιά της Ελλάδας. http://afostel.blogspot.gr/

Mountain bike

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Ένα δάσος, μία πλαγιά, μία κορυφογραμμή, ένας δρυμός, ένας λόγγος, ένα οροπέδιο, μπορούν να σας χαρίσουν τις διαδρομές τους και να γίνουν οι ωραιότερες στιγμές δράσης όλες τις εποχές του χρόνου. Από τη θερινή ή τη χειμερινή κατάβαση στο Χιονοδρομικό Κέντρο, τα μονοπάτια και τις δασικές διαδρομές του Εθνικού Δρυμού Πανρανσσού μέχρι τον ελαιώνα της ‘Αμφισσας, τις πλαγιές της Γκιώνας, των Βαρδουσίων και της Οίτης, η γη κάτω από τις ρόδες θα είναι πάντα εκεί για να τη δαμάσετε με επιδεξιότητα και να χαρείτε άλλο ένα αγαπημένο σπορ, εδώ, στην καρδιά της ορεινής διασκέδασης της Ελλάδας.

Nordic Walking

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Δεν θα μπορούσατε να χαρείτε καλύτερα την εξάσκηση στο Nordic walking. Τη μέθοδο περπατήματος και περιήγησης με μπαστούνια που από τη Σκανδιναβία έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Με την τεχνική αυτή μπορείτε να γνωρίσετε υπέροχα σημεία της Δελφικής γης όπως τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, τον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, τον μεγάλο ελαιώνα της Άμφισσας, το παραλιακό μέτωπο στο Γαλαξείδι και την Ιτέα, τα παραδοσιακά μας χωριά και τις διαδρομές τους μέσα από πανέμορφα δάση ευεξίας. Τα οφέλη της άσκησης Nordic είναι πολλά και εστιάζονται τόσο στην κυκλοφορία του αίματος και στα αποτελέσματα της αερόβιας άσκησης όσο και σε θέματα μεταβολισμού, ενδυνάμωσης μυϊκών μαζών αλλά και γενικότερης υποβοήθησης του ανθρώπινου σώματος. Πόσο δε μάλλον σε ένα περιβάλλον που η άσκηση μετατρέπεται πια σε εμπειρία ζωής. http://www.nordicwalkingingreece.gr/

Καγιάκ

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Δυο εξαιρετικής ομορφιάς και διαφόρων επιπέδων δυσκολίας διαδρομές καγιάκ φιλοξενούνται στον ποταμό άνω Μόρνο, στη γη των Καλλιεών, στον ρου προς την τεχνητή λίμνη του Μόρνου. Η πρώτη ξεκινά έξω από τη Στρώμη και φτάνει μέχρι τη γέφυρα προς τη Μουσουνίτσα, ενώ από εκεί ξεκινά μία κλασσική διαδρομή μέχρι το Λευκαδίτι, στα όρια της λίμνης. Δυο ιδιαίτερες διαδρομές που πρέπει να μπαίνουν στο ετήσιο πρόγραμμα κάθε καγιάκερ που ζει ή επισκέπτεται την Ελλάδα.

4X4

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Για τους λάτρεις της off road περιήγησης, δεν είναι λίγες οι διαδρομές που μπορείτε να απολαύσετε στα υπέροχα βουνά μας. Πέραν των κλασικών οδικών συνδετηρίων δρόμων, μεγάλοι χωματόδρομοι διασχίζουν το σύνολο της δελφικής επικράτειας. Η απόλαυση μίας τέτοιας περιήγησης μπορεί αν γίνει κάθε εποχή του χρόνου, με μία ιδιαίτερη προσοχή όμως κατά τους χειμερινούς μήνες και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, όταν το χιόνι στα βουνά μας απαιτεί τη δέουσα προσοχή, ασφάλεια, προετοιμασία και φυσικά γνώση των σχετικών διαδρομών. Η ανταμοιβή σε τέτοιες περιπτώσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι σαφέστατα μεγάλη και εγγυημένη.

Παραδοσιακά χωριά

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Μέσα από τους δαντελωτούς ορεινούς μας δρόμους, ξεπροβάλλουν, άλλοτε καθαρά και άλλοτε αναπάντεχα, μικρά παραδοσιακά χωριά και οικισμοί που αποτελούν για την Ελλάδα και φυσικά για τον τόπο των Δελφών στοιχείο της ίδιας μας της ζωής. Μία πλατεία, ένα πλατάνι, μία βρύση, ένα μπαλκόνι στη φύση, ένα θερμό καλημέρισμα, ένα φιλόξενο χαμόγελο, ένας καφές, ένα κέρασμα, μία βοήθεια, ένα φαγητό, μία ιστορία, μία συμβουλή, ένα ενθύμιο, μία στιγμή που κάνει την κάθε παρουσία σ’ ένα ορεινό χωριό ξεχωριστή γι’ αυτό που πραγματικά είναι. Κι αν η ψυχή σας ζητήσει περισσότερα, ακούστε την. Κάτι θα ξέρει.

Αγόριανη,Λιλαία, Μαριολάτα, Καστέλλια, Βάργιανη, Καλοσκοπή, Οινοχώρι, Σκλήθρο, Αποστολιάς,Πανουργιάς, Στρώμη, Πυρά, Καστριώτισσα, Αθανάσιος Διάκος, Μουσουνίτσα, Ελαιώνας, Προσήλιο,Δροσοχώρι, Αγία Ευθυμία, Τριταία, Βουνιχώρα, Πεντεόρια, Άγιοι Πάντες.

Αγόριανη

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Αρχόντισσα στις βόρειες πλαγιές του Παρνασσού. Νερά, πηγές, καταρράκτες και παραδοσιακή γαστρονομία και μία ζεστή ατμόσφαιρα ορεινού τοπίου με οργανωμένο δίκτυο φιλοξενίας πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, σας περιμένει όλες τις εποχές του χρόνου. (40’ από τους Δελφούς)

Διαμονή

Λιλαία

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Συνέχεια της αρχαίας Λίλαιας στα βόρεια ριζά του Παρνασσού, στο πράσινο της φύσης με τα περιβόλια και με θέα την πεδιάδα του Κηφισού. (55’ από Δελφούς, 5’ από την Πολύδροσο)

Διαμονή

Μαριολάτα

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Παλιός κόμβος των αρχαίων διαδρομών αγκαλιάζει τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο λίγο πριν την Γραβιά. Ανεβείτε το ρολόι-υδραγωγείο για μία υπέροχη πανοραμική θέα. (60’ από Δελφούς, 5’ από τη Γραβιά) http://www.mariolata.gr/

Διαμονή

Καστέλλια

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Το αρχαίο κέντρο της Δωρικής Τετράπολης μόλις 5’ από τη Γραβιά, 40’ από Άμφισσα και 60’ από Δελφούς. Οι κήποι, το γεωφυσικό και η ομορφιά του τοπίου τους αξίζουν να τα επισκεφτείτε και να τα περιδιαβείτε. http://www.kastellia.gr/loc_ks/default.asp

Βάργιανη

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Στα 890μ στη δυτική πλευρά του Παρνασσού με χρώμα, θέα και παραδοσιακή ατμόσφαιρα που ταιριάζει σε ένα σωστό ορεινό προορισμό και χαρακτηρισμένη ως «αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός». (45’ από Δελφούς, 25’ από Άμφισσα, 15’ από τη Γραβιά)

Διαμονή

Καλοσκοπή

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Γνωστή και ως το «μπαλκόνι της Γκιώνας» στη βόρεια πλαγιά του βουβού. Γραφικό και λουσμένο στο υπέροχο πράσινο, με ιδιαίτερη λαογραφική συλλογή, ορμητήριο ορειβατικών διαδρομών και οικοδεσπότισσα του μεγάλου καλοκαιρινού μουσικού φεστιβάλ των «Ήχων του δάσους». (60’ από τους Δελφούς, 40’ από την Άμφισσσα, 20’ από τη Γραβιά) http://kaloskopi.gr/

Διαμονή

Οινοχώρι

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Ένα όμορφο και δροσερό χωρίο στα 870μ της νοτιοδυτικής Οίτης για πού προσφέρει οξυγόνο στο μυαλό και το σώμα. (75’ από Δελφούς, 55’ από Άμφισσα, 30’ από Γραβιά) http://oinoxori.gr/

Διαμονή

Σκλήθρο

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Μέσα στο καταπράσινο τοπίο της Οίτης στα 850μ, ο δρόμος προς το Σκλήθρο είναι ιδιαίτερα μαγευτικός. (85’ από Δελφούς, 65’ από Άμφισσα, 40’ από Γραβιά).

Διαμονή

Αποστολιάς

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Στη ρίζα της Οίτης στα 520μ και μόλις 15’ από τη Γραβιά ένα υπέροχο ανοιχτό μπαλκόνι αγναντεύει το συγκλονιστικό γεωφυσικό της μεγάλης κοιλάδας του Κηφισού. (70’ από Δελφούς, 50’ από Άμφισσα)

Διαμονή

Πανουργιάς

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Ορεινό χωρίο στα 1.060μ. με μία συγκλονιστική θέα προς τις άγρια όμορφες κορφές της Γκιώνας. (70’ από Δελφούς, 50’ από την Άμφισσα)

Διαμονή

Στρώμη

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Ένα ιστορικό χωρίο στις κατάφυτες πλαγιές της Γκιώνας και στα 880μ. περιτριγυρισμένο από καταρράκτες, χειμάρρους και σπηλιές -όπως αυτή της οργάνωσης της ανατίναξης του Γοργοποτάμου- σε ένα υπέροχο τοπίο.

(80΄από Δελφούς, 60’ από Άμφισσα, 30’ από Γραβιά)

Διαμονή

Πυρά

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Ή αλλιώς Πυρά Ηρακλέους απ’ τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο & μύθο, είναι απ΄ τους ορεινότερους οικισμούς της Ελλάδας στις πλαγιές της Οίτης στα 1.160μ. (80’ από Δελφούς, 70’ από την Άμφισσα) http://www.pyra.gr/

Διαμονή

Καστριώτισσα

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Στα 1.160μ στις πλαγιές της Οίτης, είναι ένα χωριό με ιστορία στο βάθος των αιώνων και με την υπεραιωνόβεια «Πουρνάρα» της να είναι κηρυγμένο «Μνημείο της Φύσης». (90’ από Δελφούς, 80΄ από την Άμφισσα)

Διαμονή

Αθανάσιος Διάκος

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Η γενέτειρα του ήρωα της Επανάστασης του ’21 Αθανασίου Διάκου με το ομώνυμο μουσείο και την «Ακαδημία Αθανασίου Διάκου». Δεσπόζει στα 1.050μ υψόμετρο κάτω από τις απόκρημνες κορφές των Βαρδουσίων και αποτελεί κέντρο για ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές και περιηγήσεις. (100’ από Δελφούς, 90’ από την Άμφισσα, 45’ από τη Γραβιά)

Διαμονή

Μουσουνίτσα

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Ένα χωριό πνιγμένο στο πράσινο και τα νερά στις ανατολικές πλαγιές των Βαρδουσίων και σε υψόμετρο 860μ με θέα που συγκλονίζει. (90’ από Δελφούς, 80’ από την Άμφισσα, 35’ από τη Γραβιά) http://mousounitsa.freehostia.com/to_xwrio_mas.html

Διαμονή

Ελαιώνας

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Στο βόρειο άκρο του μεγάλου ελαιώνα της Άμφισσας χτισμένος πάνω σε ένα εντυπωσιακά πανοραμικό σκηνικό βράχων και νερών του Παρνασσού που ξεχύνεται προς τον ελαιώνα. (30’ από Δελφούς, 10’ από την Άμφισσα)

Διαμονή

Δροσοχώρι

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Το χωρίο της δροσιάς και των καστανιών στα 910μ. στον Παρνασσό, γνωστό από τις ειδικές του ράλυ Ακρόπολις. (35’ από Δελφούς, 15΄από Άμφισσα)

Διαμονή

Προσήλιο

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Τριπλός οικισμός από τα 450μ (Βίνιανη) μέχρι τα 850μ (Προσήλιο) της κατάφυτης πλαγιάς της Γκιώνας με υπέροχες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές και το εντυπωσιακό φαράγγι της Ρεκκάς. (35’ από Δελφούς, 15΄από Άμφισσα)

Διαμονή

Αγία Ευθυμία

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Ιστορικό και μαρτυρικό χωριό στα 470μ στις πλαγιές της Γκιώνας. Έδρα της αρχαίας Μυωνίας, γενέτειρα του λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα και αγωνιστών του 1821 διαθέτει πίστα απογείωσης για parapente. (35’ από Δελφούς, 15’ από Άμφισσα) http://www.agiathimia.com/

Διαμονή

Τριταία

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Κρυμμένη σε ένα μικρό κατάφυτο οροπέδιο 15’ από την Ιτέα γνωστή μέχρι το 1927 και ως Κολοπετινίτσα. (35’ από Δελφούς)

Διαμονή

Βουνιχώρα

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Άλλο ένα ιστορικό και μαρτυρικό χωριό στις πλούσια όμορφες πλαγιές και τα βοσκοτόπια της Γκιώνας στα 680μ. Ιδιαίτερης ομορφιάς το κεδροδάσος της. (45’ από Δελφούς, 25’ από Άμφισσα)

Διαμονή

Πεντεόρια

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Κρυμμένο στα 480μ στις πλαγιές της Γκιώνας και με ιστορία από την εποχή των Πελασγών απέχει 15΄από το Γαλαξείδι. (45’ από Δελφούς).

Διαμονή

Άγιοι Πάντες

Οδηγός | Ορεινός Τουρισμός

Μία συστάδα τριών οικισμών απ’ το βουνό μέχρι και τη θάλασσα που αποτελεί και το ανατολικό σύνορο του Δήμου Δελφών. (50’ από Δελφούς, 15’ από Γαλαξείδι).

Διαμονή