Ήλιος & Θάλασσα

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Η γη των Δελφών βρέχεται στο νότιο τμήμα της από τον μικρότερο Κρισσαίο Κόλπο και φυσικά τον μεγαλύτερο Κορινθιακό Κόλπο και σε ακτογραμμή μήκους 100χλμ. Μία ακτογραμμή που προσφέρει όμορφες παραλίες και καταφύγια, τραχιές ακτές και χερσονήσους, νησάκια και ήσυχους όρμους, μαρίνα και γραφικά λιμάνια, βαθειά νερά και υδάτινα περάσματα, δελφίνια και σαλάχια, σκάφη αναψυχής και ψαρόβαρκες, γαλάζιες σημαίες και βράχια για βουτιές, όμορφο βυθό και αλμυρά κύμματα, camping και οργανωμένη ψυχαγωγία, ηρεμία και πολυκοσμία.

Όλα όσα η Ελλάδα έχει υποσχεθεί στους αιώνες να προσφέρει σε όλους όσους επιλέξουν να ζήσουν, να περάσουν, να αισθανθούν και να βιώσουν εμπειρίες μαζί της. Η γη των Δελφών βρίσκεται στην καρδιά της Ελλάδας και χτυπά πάντα κοντά σε μία ηλιόλουστη θάλασσα.

Κολύμβηση

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Μικρές ή μεγαλύτερες, φανερές η κρυφές, εντός ή εκτός οικισμών, οργανωμένες ή μη, με ή χωρίς Γαλάζια Σημαία, οι παραλίες μας σας περιμένουν να τις χαρείτε και να απολαύσετε τα υπέροχα νερά τους. Από τους «Ποταμούς», τους «Βάλτους» και τις παραλίες του Αγίου Μηνά στη Δεσφίνα, το κάμπινγκ του «Αγιάννη», τα «Βραχάκια» και τον «Άη Γιάννη» στην Κίρρα, το «Ξενία», το «Μαϊάμι», την «Ευαγγελίστρια» και το «Τροκαντερό» στην Ιτέα, τη «Μικρή Ταϋλάνδη», τον «Καλαφάτη», το «Κεντρί», τον «Άγιο Βασίλη» και την παραλία των Αγίων Πάντων στο Γαλαξείδι, κάθε μία ακτή καλύπτει και διαφορετικές ανάγκες για μία οικογένεια, μία μεγάλη ή μικρή νεανική παρέα, μεμονομένους, παρέες μεγαλύτερων ή και όλων αυτών μαζί.

Οι παραλίες μας είναι βασικά βοτσαλωτές. Τόσο όσο να απολαμβάνετε μία καθαρή από ενοχλητική ίσως άμμο ξεκούραση αλλά και να χαρείτε τα πλεονεκτήματα –γιατί όχι- μίας φυσικής κατάστασης ρεφλεξολογίας περπατώντας ξυπόλητοι στα βότσαλα της ακτής. Τα νερά των ακτών μας είναι δροσερά γιατί κυρίως ενώνονται μ΄ αυτά οι ροές των υπέροχων πηγών των ορεινών μας όγκων. Θα βρείτε όμως φυσικά και παραλίες με κανονικά ή πιο ζεστά νερά αν σας αρέσει έτσι περισσότερο. Η φυσική πάντως αναζωογόνηση του οργανισμού σας θα δώσει γρήγορα τα σημάδια της μετά από ένα υπέροχο θαλάσσιο μπάνιο στα 100χλμ ακτών της δελφικής γης.

Ακτές Γαλάζιας Σημαίας

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Ο Δήμος μας έχει τη χαρά να διαθέτει 4 παραλίες βραβευμένες από το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες». Ένα πρόγραμμα που απονέμει κάθε χρόνο μία γαλάζια σημαία στις καθαρότερες και λειτουργικότερες παραλίες στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Οι παραλίες «Μαϊάμι» και «Τροκαντερό» στην Ιτέα, «Καλαφάτης» στο Γαλαξείδι και η «παραλία Αγίων Πάντων» διαθέτουν γαλάζια σημαία για όλη τη θερινή κολυμβητική περίοδο με δεδομένες όμως εγκαταστάσεις να εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες και όσων αποτελούν χειμερινοί κολυμβητές.

Γιότινγκ Yachting

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Τα νερά και το γεωφυσικό των δελφικών ακτών προσφέρουν πολλαπλές ευκαιρίες απόλαυσης και περιήγησης στο θαλάσσιο περιβάλλον μας. Από το ακρωτήρι του Μακρυνικόλα στην περιοχή της Δεσφίνας μέχρι και τα ήρεμα νερά των Αγίων Πάντων, μπορείτε να χαρείτε τα όμορφα νερά και την απαράμιλλη θέα της δελφικής γης. Με την πόλη της Ιτέας να διαθέτει μαρίνα και σύγχρονο λιμάνι αλλά και με το γραφικό Γαλαξείδι να προσφέρει το τουριστικό του λιμάνι, μπορείτε να οργανώσετε την θαλάσσια περιήγησή σας σε έναν ιστορικό τόπο που συγκλονίζει τις αισθήσεις. Με το μεσογειακό κλίμα να δεσπόζει στην περιοχή μας και την ηλιοφάνεια να αγγίζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα, το μικροκλίμα των Δελφών φροντίζει ώστε να μπορείτε να απολαύσετε τις θάλασσές μας σχεδόν όλο το χρόνο.

Μαρίνα Ιτέας

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Latitude: 38° 25' 47"

Longitude: 22° 25' 15"

Στην καρδιά του Κρισσαίου και του Κορινθιακού Κόλπου, η μαρίνα της Ιτέας αποτελεί κομβικό σταθμό για τους Δελφούς και την ευρύτερη περιοχή. Με τους Δελφούς να απέχουν μόλις 18χλμ από τη θάλασσα της Ιτέας, ο ελλιμενισμός στη μαρίνα Ιτέας προσφέρει την άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες μεταφοράς (taxi, λεωφορεία ΚΤΕΛ) που μπορούν με ασφάλεια και σιγουριά να σας μεταφέρουν σε έναν παγκόσμιο ιστορικό τόπο που δεν πρέπει να χάσετε.

Λιμενικό Ταμείο Ιτέας, τηλ. 22650 32279

Υπολιμεναρχείο Ιτέας, τηλ. 22650 32319

Τουριστικό Λιμάνι Γαλαξειδίου

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Latitude: 38° 22' 42"

Longitude: 22° 83' 16"

Γραφικό και ήρεμο, το μικρό λιμάνι του Γαλαξειδιού αποτελεί ιδανικό σημείο ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής και προστασίας από το ίδιο το περιβάλλον του. Η ταυτότητα του Γαλαξειδίου ως «νησιού της στεριάς» αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο με την είσοδο το λιμάνι του και την πρόσβαση σε τουριστικές υπηρεσίες που καλύπτουν τις βασικές και κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες ενός τουριστικού ελλιμενισμού.

Κρουαζιέρα

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Το λιμάνι της Ιτέας είναι ένα από τα πρώτα λιμάνια της Ελλάδας που εξυπηρέτησαν τις ανάγκες οργανωμένων τουριστικών σκαφών με ιδιαίτερο φυσικά ενδιαφέρον αυτό της παγκόσμιας κληρονομιάς των Δελφών. Έτσι, μέχρι και σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός κρουαζιερόπλοιων επιλέγει το λιμάνι της Ιτέας είτε για διανυκτέρευση, είτε για ολιγόωρη ημερήσια παραμονή που μπορεί να συνδυάσει, επίσκεψη στους Δελφούς, εκδρομή στη ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδίου, βόλτα στην πόλη της Ιτέας, γνωριμία με την συνοικία της Χάρμαινας στην Άμφισσα, μία εμπειρία στον υπεραιωνόβιο ελαιώνα της Άμφισσας ή απλά μία χαλαρωτική ξεκούραση σε παραλία της Ιτέας για δροσιστικό μπάνιο συνδυαζόμενο με την υπέροχη εσπλανάδα της Ιτέας για καφέ, φαγητό ή αναψυκτικό. Όπως πάντα, αποτελεί χαρά μας όταν ένα κρουαζιερόπλοιο σφυρίζει την είσοδό του στο λιμάνι της γης των Δελφών.

Εσπλανάδα Ιτέας

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Λίγες πόλεις στην Ελλάδα έχουν το προνόμιο να βρέχονται τόσο πολύ και σε τόσο μεγάλο μήκος από θάλασσα. Η Ιτέα, η υδάτινη πύλη της γης των Δελφών διαθέτει ένα από τα ομορφότερα παραλιακά μέτωπα και τη δική της ξεχωριστή εσπλανάδα. Μία υπέροχη παράλια πεζοπορική και ποδηλατική διαδρομή χιλιομέτρων που συνδυάζει εξίσου αρμονικά τη διασκέδαση, την ηρεμία, την ψυχαγωγία και την αναψυχή και που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο μας. Απλά περπατήστε την και αφεθείτε στις ομορφιές και τις συγκινήσεις που προσφέρει η κάθε εποχή του χρόνου και η απεραντοσύνη του θαλάσσιου στοιχείου σε ένα υποβλητικό δελφικό περιβάλλον.

Σπορ της Θάλασσας

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Ο Κρισσαίος Κόλπος είναι ένα ιδιαίτερο θαλάσσιο σημείο του ευρύτερου Κορινθιακού Κόλπου που επιτρέπει πολλές και ιδιαίτερες θαλάσσιες δράσεις. Πότε με νηνεμία και πότε με μαΐστρους, στη θάλασσα ή το κολυμβητήριο της Ιτέας, μπορείτε όλο το χρόνο να χαρείτε ιστιοπλοΐα και ιστιοπλοϊκούς αγώνες, wind surfing, θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, kite surfing, κολύμπι, water polo. Με προσοχή, γνώση και ασφάλεια, η χαρά των σπορ της θάλασσας μπορεί πράγματι να γεμίσει συγκινήσεις όσους τα επιλέγουν.

Καταδύσεις

Οδηγός | Ήλιος & Θάλασσα

Το γεωφυσικό των ακτών μας είναι πραγματικά μαγευτικό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τις επιλέγουν για να χαρούν τις ομορφιές τους και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Μικρά νησάκια, μεγάλοι βράχοι, ήρεμοι κολπίσκοι και παραλίες με βολική πρόσβαση αποτελούν συνήθως τα σημεία απ’ όπου φίλοι των καταδύσεων προτιμούν να απολαμβάνουν τις βουτιές τους. Πάντα με προσοχή και γνώση των νερών και με την ασφάλεια να αποτελεί την κορυφαία απαίτηση σε κάθε τέτοια δράση. Εμείς πάντως σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον «Κρισσαίο Σύλλογο Ελεύθερων & Αυτόνομων Δυτών» για κάθε σχετική ιδέα ή σκέψη. http://krissaiosdive.blogspot.gr/